0 Η μαγεία του «ναι»


Αποτέλεσμα εικόνας για χριστουγεννιατικες εικονες για φοντο

Ούσα μοναχοπαίδι με υπερπροστατευτικούς γονείς, μεγάλωσα χρησιμοποιώντας το «όχι» σαν προεπιλεγμένη απάντηση στα πάντα. Πάμε έξω να παίξουμε στη βροχή; Όχι. Να μπούμε στο βαθύ μέρος της θάλασσας με ένα καράβι και να βουτήξουμε; Όχι. Να κάνουμε κοπάνα να πάμε στο εμπορικό κέντρο; Όχι. Έτσι, φυσικά, σαν αποτέλεσμα μεγάλωσα προστατευμένη από τα πάντα. Ούτε πληγές, ούτε γρατζουνιές, ούτε ατυχήματα, ούτε τιμωρίες, ούτε μεγάλα λάθη. Αυτό δούλεψε καλά για μένα (και τους γονείς μου!) - ήμουν το ιδανικό παιδί, δεν μπήκα ποτέ σε μπελάδες σαν κάποια από τα
ξαδέλφια μου, συγκεντρώθηκα στις σπουδές μου και μπήκα στο κολέγιο της επιλογής μου. Μεγάλωσα πιστεύοντας πως εφόσον είναι όλα σωστά, αποφεύγονται τα λάθη με κάθε τρόπο και με το να είμαι καλή κοπέλα, ο κόσμος θα σε ανταμείψει με το καλύτερο που έχει.

Αλλά σιγά-σιγά, καθώς μεγάλωνα, άρχισα να συνειδητοποιώ ότι ενώ αυτός ο τρόπος ζωής έχει τα πλεονεκτήματά του, δεν ήταν εγγύηση για τίποτα. Μερικές φορές, δεν έχει σημασία πόσο σκληρή είναι η προσπάθειά σας, υπάρχουν μερικά πράγματα που δεν είναι γραφτό να είναι δικά σου. Δεν έχει σημασία πόσο καλός είσαι, οι άνθρωποι θα εξακολουθούν να σας κρίνουν. Δεν έχει σημασία πόσο προσεκτικοί είστε στην αποφυγή λαθών, η ζωή σας ρίχνει εμπόδια. Δεν έχει σημασία πόσο τυφλά εμπιστεύεστε και θέτετε την πίστη σας στους ανθρώπους, θα σας απογοητεύσουν. Και ναι, όταν συμβαίνουν αυτά τα πράγματα, δεν είναι δίκαιο και νιώθετε σαν το επίκεντρο όλων των αστείων.

Μαντέψτε όμως- κανείς δεν μας είπε ποτέ ότι η ζωή είναι απόλυτα δίκαιη, και ότι ο κόσμος μας χρωστάει κάτι για τις προσπάθειές μας. Ελπίζουμε για αυτό, αλλά θυμώνουμε όταν δεν παίρνουμε αυτό που νομίζουμε ότι μας αξίζει ή όταν έχουμε πληγωθεί παρά τους ελέγχους μας, τους κανόνες και τις προλήψεις μας. Και έτσι, μετά από ένα ιδιαίτερα δύσκολο χτύπημα-  από αυτά που ραγίζουν τις καρδιά σας σε μέρη που ποτέ δεν ξέρατε καν ότι υπάρχουν, αποφάσισα να αψηφήσω τις πιθανότητες του να είμαι απότομη και πικρή, και αντ' αυτού να ανοίξω τον εαυτό μου σε πιο καταφατικές απαντήσεις. Εδώ είναι ό,τι έχω μάθει μέχρι τώρα.

Πείτε ναι σε νέους φίλους. Συνήθιζα να αποφεύγω την παρέα με νέους ανθρώπους και γενικά προτιμούσα την παρέα των παλιών φίλων και οικείων κύκλων. Δεν υπάρχει τίποτα λάθος με αυτό, φυσικά, αλλά μπορεί να σας περιορίζει πάρα πολύ. Υπάρχουν τόσα πολλά που μπορείτε να μάθετε, να ανακαλύψετε και να ζήσετε με ένα νέο φίλο. Τολμήστε να βγείτε από το ασφαλές μικρό κουκούλι σας και να γνωρίσετε τους ανθρώπους, και  μπορεί να σας εκπλήξουν. Μερικές φορές οι πιο απροσδόκητες φιλίες αποδεικνύονται οι καλύτερες ...

Πείτε ναι σε νέα ενδιαφέροντα. Η ζωή είναι πολύ σύντομη για να μην δοκιμάσετε νέα πράγματα ή να καλλιεργήσετε νέα (ή παλιά). Μάθετε να κάνετε σαπούνι! Φτιάξτε κεραμικά! Ψήστε μπισκότα! Εγγραφείτε σε μια ψηφιακή τάξη! Μπείτε σε ένα μαραθώνιο! Ανακαινίστε το σπίτι σας! Υπάρχει ένας απεριόριστος μπουφέ από επιλογές, από το να κάθεστε στον καναπέ βλέποντας τηλεόραση κάθε βράδυ σπαταλώντας πολύτιμο χρόνο. Ένα χόμπι μπορεί να απελευθερώσει μια δημιουργική πλευρά σας που δεν ξέρατε πριν, και μπορεί ακόμη να είναι κάτι που σας αρέσει τόσο πολύ που μπορείτε να κάνετε μια επιχείρηση από αυτό. Με αυτόν τον τρόπο είστε και γεμάτοι και παραγωγικοί-τι μπορεί να είναι καλύτερο από αυτό;

Πείτε ναι στις νέες προκλήσεις. Είναι πάντα πιο εύκολο να μείνετε στη ζώνη άνεσής σας, ιδίως όσον αφορά την καριέρα σας. Είστε σε μια σταθερή δουλειά σε μια βιομηχανία που ξέρετε, αρκετά καλά όσον αφορά την κατάταξη και την πληρωμή ... αυτό είναι σπουδαίο, αλλά από τη στιγμή που σταματάτε να μαθαίνετε κάτι καινούργιο και αισθάνεστε ότι δεν είστε πλέον στη μέγιστη απόδοση, ήρθε η ώρα να διευρύνετε τους ορίζοντές σας. Τι θα συμβεί αν μια ευκαιρία προκύψει σε ένα διαφορετικό τομέα ή λειτουργία; Ή  αν σας προσφέρεται ένας ηγετικός ρόλος, ή ένας που θα σας επιτρέψει να οικοδομήσετε ένα νέο σύνολο ικανοτήτων; Υπολογίστε τους κινδύνους, βέβαια, ειδικά αν υποστηρίζετε μια οικογένεια, αλλά μην εμποδίζετε τις δυνατότητες από το να αναπτυχθούν. Επειδή ενθυμούμενοι την θεωρία του Δαρβίνου, είτε θα συνεχίσουμε να εξελισσόμαστε, ή θα πεθάνουμε.

Πείτε ναι στο άγνωστο. Υπάρχουν μερικά πράγματα στη ζωή που δεν μπορούν να υπολογιστούν ή να προβλεφθούν. Δεν ξέρω πώς τα πράγματα πρόκειται να αποδειχθούν, πώς μια ιστορία θα τελειώσει, και αν πρόκειται να καταστεί αλώβητη ή όχι. Για ένα τέρας ελέγχου σαν εμένα (που διαβάζει τις απολήξεις των βιβλίων πρώτα για να μην απογοητευτεί), αυτό είναι ένα δύσκολο πράγμα να αποδεχθώ. Αλλά αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να κρατήσουμε όλοι τους εαυτούς μας κλειδωμένους, μένοντας με ασφάλεια κάτω από το ραντάρ; Χαμηλός κίνδυνος, χαμηλή απόδοση, φίλοι μου. Τι θα κάνετε αν χάσετε πιθανώς τα καλύτερα μέρη της ζωής σας-τη μεγαλύτερη αγάπη, την πιο ικανοποιητική δουλειά, το πιο τρελό ταξίδι, μόνο και μόνο επειδή ήσασταν πολύ φοβισμένοι για να δοκιμάσετε;
Πείτε ναι στην αλλαγή. Είναι φυσιολογικό για τους ανθρώπους να θέλουν να ανακαλύψουν εκ νέου τον εαυτό τους σε κάποιο σημείο. Είτε πρόκειται για μια φυσική επανεφεύρεση (όπως ένα διαφορετικό χτένισμα ή κάποιο είδος αλλαγή), μια συναισθηματική ή πνευματική, μην αισθάνεστε ότι δεν είναι εντάξει να αλλάξετε. Μερικές φορές ξεπερνάμε τους ανθρώπους, ξεπερνάμε πράγματα, ξεπερνάμε παλιές ταυτότητες μας. Θέλω να μοιραστώ μαζί σας ένα από τα αγαπημένα μου αποσπάσματα, από τον Πάολο Κοέλιο: «Γι 'αυτό είναι τόσο σημαντικό να αφήνουμε ορισμένα πράγματα να φύγουν. Να τα απελευθερώμαστε. Να χαλαρώνουμε. Οι άνθρωποι πρέπει να καταλάβουν ότι κανείς δεν παίζει με σημαδεμένη τράπουλα. Μερικές φορές κερδίζουμε και μερικές φορές χάνουμε. Μην περιμένετε να πάρετε τίποτα πίσω, μην περιμένετε αναγνώριση για τις προσπάθειές σας, μην περιμένετε η ιδιοφυΐα σας να ανακαλυφθεί ή η αγάπη σας να γίνει κατανοητή. Ολοκληρώστε τον κύκλο. Όχι από υπερηφάνεια, ανικανότητα ή αλαζονεία, αλλά απλώς και μόνο επειδή ό, τι δεν είναι πλέον ταιριαστό στη ζωή σας. Κλείστε την πόρτα, αλλάξτε το αρχείο, καθαρίστε το σπίτι, απαλλαγείτε από τη σκόνη. Σταματήστε να είστε εκεί που ήσασταν και να γίνετε αυτοί που είστε».

Πείτε ναι στην ευτυχία. Αν αγχώνεστε, είστε θυμωμένοι, πικραμένοι, απογοητευμένοι, φοβισμένοι, ή έχετε κατάθλιψη για λίγο - ίσως ήρθε η ώρα να σταματήσετε να κατηγορείτε άλλους ανθρώπους και καταστάσεις, και αντ΄ αυτού να επιλέξετε την ευτυχία και την ελπίδα. Ναι, αυτό είναι πιο εύκολο στα λόγια παρά στην πράξη, αλλά είναι απολύτως εφικτό. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να ξυπνήσετε και να αποφασίσετε να είναι ευτυχισμένοι ανεξάρτητα από το τι θα συμβεί εκείνη την ημέρα. Προσπαθήστε να μην αγχώνεστε για τα μικρά πράγματα (όπως η κυκλοφορία, μικροπρεπείς διενέξεις στη δουλειά, κλπ) και επικεντρωθείτε στην ευγνωμοσύνη για όλα αυτά που είστε ευλογημένοι. Χρειάζεται απλώς μια αλλαγή οπτικής: ίσως να μην είστε σε θέση να ελέγξετε τι συμβαίνει γύρω σας, αλλά μπορείτε να ελέγξετε πώς αντιδράτε σε καταστάσεις και πώς μπορείτε να τις αφήσετε να σας επηρεάσουν.

Πείτε ναι στην αγάπη. Χμμ. Το μόνο που μπορώ να πω σχετικά με αυτό είναι ένα άλλο απόσπασμα, αυτή τη φορά από τον ποιητή Ρουμι: «Ανοίξτε τα χέρια σας, αν θέλετε να σας αγκαλιάσουν». Επειδή κάθε πιθανή ιστορία αγάπης ξεκινά με τον ίδιο τρόπο - με ένα ναι.
πηγη

No Response to " Η μαγεία του «ναι»"

Δημοσίευση σχολίου

Bookmark and Share

Labels

. Πολιτιστικά (1) Αγροτικά (1) Αθλητισμός (17) Αναδημοσιεύσεις (19) ανεξήγητα (2) Ανεργία (1) Αξιοθέατα (1) Αποφθέγματα (5) Αρχιτεκτονική (2) Άρωμα Γυναίκας (86) Άρωμα Γυναίκας εκθέσεις (2) Άρωμα Γυναίκας καλοκαίρι (2) Αυτοκίνητο (1) Βιβλίο (3) Βιογραφίες (24) Γεγονότα (5) γιορτες (2) Γλυκά (2) Γυναίκα (83) Γυναίκα μόδα (16) διαφήμιση (3) διαφθορά (2) Διάφορα (16) Δίδαγμα (2) Διδακτικές ιστορίες (9) Δράμα (9) Εγκληματικότητα (1) Έθιμα (11) Εθνικα Θέματα (3) Εκκλησία (4) Εκπαίδευση (2) Ελλάδα (21) Επετειακά (42) Επιστήμες (13) Επιστολές (2) Επιχειρηματικότητα (9) Εποχιακα (3) Εποχικα (6) Ερευνα (8) ερωτας (11) Έρωτας (22) Ευχές (7) ζώα (6) ζωγραφική (8) θεατρο (1) θρησκεία (24) θρησκεία παράδοση (41) ιντερνετ (2) ισότητα (1) Ιστορία (21) Ιστορία. Πολιτιστικά (27) ιστορίες (19) καιρός (1) Κινηματογράφος (8) Κοινωνία (20) κοινωνικα (100) κοινωνικά (16) Κομικς (2) Κόσμημα (2) Κόσμος (7) κράτος -φτώχεια (20) Κύπρος (4) Λογοτεχνία (6) Μακεδονία (2) Μικρά Ασία (8) Μόδα (1) Μουσική (40) Μύθοι (3) Μύθοι παραβολές (20) Μυθος (11) Μυστήρια (3) οδική ασφάλεια (1) οικογένεια (6) οικονομία (7) ομορφιά (2) ορυκτά (1) παιδεια (3) παιδι (8) Παραβολές (21) Παραβολή (1) παραδόσεις (2) Παράδοση (11) παραμύθια (6) Παραξενα (15) παροιμίες (2) πεζά (2) περιβάλλον (23) Ποίηση (36) πολιτική (14) Πολιτισμός (19) Πολιτιστικά (15) Πόντος (11) Πρόσωπα (2) προσωπικά (4) πτηνά (1) Ρατσισμός (1) σάτιρα (1) σάτιρα σχέσεις (4) σεξ (5) Σκέψεις (18) Σοφά λογια (4) στρατός (1) Συγκοινωνίες (1) Συναισθήματα (14) Σχέσεις (16) Ταινίες (1) Ταξίδια (7) Τέχνη (15) Τεχνολογία (4) τουρισμός (2) Υγεία (19) Υγεία -εναλλακτική θεραπεία (12) Υγεία-Διατροφή (25) Φιλοσοφία (84) φυσικά φαινόμενα (7) φωτογραφία (23) χαλάρωση (3) χαλάρωση θάλασσα (12) χιουμορ (33) χιούμορ (30) χομπυ (1) χορός (10) χριστούγεννα (6) ψυχολογία (14) Aξίες ζωής (7) Aρχαία Ελλάδα (12) Google (1) Mυστήρια (1) sex (1)